top of page

Att (be)skriva ett liv
Fredag 29 november 2024

Att (be)skriva ett liv – att skriva i social- och hälsovårdens kontext

Att skriva – och beskriva – är en stor del av arbetet för de flesta som jobbar inom social- och hälsovården i dag, men att skriva klart och redigt är inte alltid så enkelt. Texterna förväntas vara lättlästa, entydiga och väl strukturerade och dessutom behöver skrivandet oftast gå snabbt. Mitt i allt det här är det lätt hänt att människorna som vi skriver om nästan glöms bort.


På denna kurs arbetar vi med att hitta verktyg för att underlätta skrivprocessen. En text kräver struktur, bearbetning och en slags handling på mikronivå för att den ska vara lättare att ta till sig.


Också sakprosa kan göras mera levande med hjälp av språklig variation och omväxlande rytm i satsuppbyggnaden. Då man blir mer medveten om språket blir det lättare och roligare att skriva! Och då blir det också lättare att göra dem man skriver om rättvisa.


Kursen riktar sig till verksamma inom social- och hälsovårdsområdet. Fokus under kursen ligger på att arbeta med språk och skrivande, inte på strukturerad dokumentation eller lagstiftning gällande journalföring. Vi lovar dig en lärorik och insiktsfull dag full av diskussion och enkla men uppbyggliga skrivövningar. Tillsammans med kollegor, både bekanta och obekanta, blir denna kursdag ännu mera givande.

Freepik.com

Info

Plats: Traditionscentrum Kuggom Folkhögskolevägen 16, 07945 Kuggom (Lovisa)


Pris: 220 euro, inkluderar kursmaterial, morgonkaffe och lunch. Om ni är flera som deltar från samma organisation (samma faktureringsadress) kostar kursen 200 euro per person.


Anmälningar: Anmäl dig senast torsdag 14.11.2024. Vi har ett begränsat antal platser och platserna fylls i anmälningsordning. Anmäl dig via anmälningsformuläret.

 

Ta gärna kontakt via info@maripam.fi eller telefon 041-3110490 om du har frågor gällande kursen!

​

Anmälan till kursen är bindande. Ifall deltagandet avbokas före anmälningstiden gått ut debiteras ingen avgift. Om deltagandet i kursen avbokas efter att anmälningstiden gått ur faktureras 50% av deltagaravgiften. Ifall deltagandet avbokas senare än onsdag 27.11.2024 eller inte alls avbokas faktureras hela kursavgiften. 


Ifall kursen annulleras eller avbryts av orsaker som beror på arrangören faktureras deltagaravgiften inte. Övriga tilläggskostnader som föranleds av annulleringen ansvarar arrangören inte för.

Om kursledarna:
Johanna Holmström

Johanna Holmström är magister i nordisk litteratur och har en kandidatexamen i journalistik.


Huvudsakligen är hon författare till hittills tio skönlitterära verk. Till de mest kända hör den historiska romanen Själarnas ö (2017) som handlar om kvinnligt vansinne på Själö hospital. Hon har också skrivit dramatik och turnerat med olika scenkonstprogram. Därtill har hon grundat och bedriver manuskursen Skriftskolan tillsammans med kollegan Hannele Mikaela Taivassalo med
start år 2019.

forlaget_johanna_holmstrom_2017_webres-001.jpg

Om kursledarna:
Marie Sund

Marie Sund är magister i nordiska språk och nordisk litteratur och doktorand i nordiska språk vid Åbo universitet. Hon är också specialistpsykolog i barn och ungdomspsykologi, psykoterapeut-
psykoanalytiker och psykoterapeututbildare.

 

Marie har länge arbetat inom den offentliga och privata sektorn som psykolog och psykoterapeut samt som lärare och läromedelsförfattare i svenska och litteratur.

DSC_0466-Edit-Exposure_edited_edited.jpg

Kursprogram 29.11.2024

 

9.00 Morgonkaffe serveras.


9.30 Välkomna! Vi går igenom dagens program.


9.45 Att (be)skriva: hur gestaltar vi den andra i text? Arbete med essän som utgångspunkt.


11.00 Paus


11.10 Från observation till beskrivning: att återge den andras verklighet.


12.15 Lunch


13.00 Flera röster som samsas: att inkludera olika perspektiv i samma text.


14.30–15.00 Sammanfattande diskussion om kursdagen.

​

Korta texter skickas till deltagarna på förhand – bekanta dig med dem om du vill!

Anmäl dig här!

Anchor 1
bottom of page