top of page

Vi ska till psykologen – vad ska jag säga åt mitt barn?

Då barn rekommenderas utredning hos psykolog är det oftast frågan om att något är besvärligt på något sätt. Det är kanske bråk hemma, läraren är orolig för hur det går med matematiken eller så har barnet själv berättat om någonting som inte känns bra.


Att boka tid för att fundera på just det som är det jobbigaste kan kännas skrämmande och obekvämt. Som förälder behöver man dessutom förklara vart vi ska, vem vi ska träffa och vad som kommer att hända, utan att man kanske själv ens är helt säker. Här är tre saker som är bra att man vet om på förhand.


  1. Hos psykologen pratar man och funderar på saker tillsammans. En psykolog är ingen läkare eller sjukskötare och man får inga sprutor eller plåster och man behöver aldrig ta av sig några kläder på mottagningen.

  2. Hos psykologen behöver man inte berätta något som man inte vill. Många barn – och vuxna med – är oroliga för att man måste prata om alla hemska saker som man är ledsen för eller kanske skäms över, men det behöver man inte göra. Man berättar det som går att berätta och man kan alltid senare återkomma till sådant som blir för obekvämt att prata om i stunden.

  3. Man måste inte kunna sitta stilla under besöket. Man får gärna rita eller pussla eller undersöka olika saker i rummet och om man hellre sitter på golvet än på en stol så går det bra. Och om man känner att man behöver en paus så är det bara att säga till. Man får också alltid fråga hur lång tid besöket tar så att man säkert vet – hos oss är det oftast 45 minuter.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page