top of page

Mitä urheilupsykologia on?Kuva: Stephanie Poepken/Unsplash.com


Urheilupsykologian tavoitteena on auttaa urheilijaa saamaan täysi hyöty harjoittelustaan, jotta hän kilpailutilanteessa pystyy ottamaan koko osaamisensa ja fyysisen kuntonsa käyttöön.


Suoritusta saattaa hankaloittaa esimerkiksi liiallinen jännittämien tai vaikeudet keskittyä kilpailusuorituksen aikana.


Psykologin vastaanotolla voidaan tutkia näitä asioita ja löytää erilaisia keinoja vähentää jännitystä ja löytää fokus suoritukseen. Liialliset suorituspaineet kilpailu- tai harjoitustilanteissa voivat myös olla syy hakeutua urheilupsykologin vastaanotolle.


Urheilupsykologin vastaanotolle voi tulla jäsentämään omia tavoitteitaan liikunnan ja urheilun suhteen, mikäli esimerkiksi motivaatioon ja jaksamiseen liittyy haasteita. Loukkaantuminen tai uran päättyminen voivat olla tilanteita, jolloin urheilija hyötyy urheilupsykologisista palveluista.


Fyysinen loukkaantuminen lisää erilaisten psyykkisten oireiden riskiä, mutta tutkimuksista tiedämme myös, että erilaiset psykologiset tekijät, kuten huolestuneisuus ja perfektionismi, lisäävät riskiä urheiluvammojen synnylle.


Urheilupsykologiasta hyötyvät myös valmentajat ja muut urheilijoiden kanssa toimivat ammattilaiset. Valmentajille ja seuratoimijoille tarjoamme työnohjausta ja räätälöityjä koulutuksia. Urheilupsykologian menetelmistä voi olla apua myös esimerkiksi taiteilijoille ja muille esiintyjille, tai vaikka pääsykokeisiin valmistautuvalle.Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page